Mitől nőiesednek el a férfiak?

Erőtől duzzadó keblükkel szívesen büszkélkednek, ám nem ritka, hogy nem az izomzattól domborodik ki az ing alól a férfiak melle. A férfimell kóros megnagyobbodása, elnőiesedése – az orvosi nevén ginekomasztiának nevezett elváltozás – létrejöttében többféle ok játszhat szerepet.

Ezernyi ok
 
A jelenség mögött állhat genetikai hajlam, de előidézheti a hormonháztartás egyensúlyának felborulása is. Ez utóbbi esetben a másodlagos nemi jelleget meghatározó férfihormon, azaz a tesztoszterontermelés csökkenésével párhuzamosan a női hormon, az ösztrogén válik dominánssá, aminek hatására a lapos férfimell fokozatosan nőiessé „formálódik”.


Ez a hormonháztartási zavar főleg az ötven feletti férfiaknál – az úgynevezett férfiklimax idején – indíthatja be a mellnövekedést, mivel ebben az életszakaszban csökken a progeszteron, amelyből a tesztoszteron képződik, viszont nő az ösztrogén termelődése.
Az ugyancsak ebben az életkorban fellépő erőteljes súlygyarapodás, amikor is hastájékon zsírpárnák rakódnak le, az aromatáz enzim révén (amely a különféle szövetekben, így pl. a zsírszövetben van jelen) ugyancsak hozzájárul az ösztrogénszint emelkedéséhez. Nem eléggé köztudott, hogy az ugyancsak korosodó férfiaknál egyre gyakoribbá váló prosztatarák hormonkezelése is mellszövetburjánzáshoz, a mell mirigyállományának megnövekedéshez vezethet.

Ugyanakkor – már a korábbi életkorokban is – ennek a testtájéknak az alakváltozását „hívhatják elő” például a krónikus máj- és vesebetegségek, de bizonyos, tartósan szedett gyógyszerek és a testépítésben – vagyis a fizikai teljesítőképesség növelésére – alkalmazott anabolikus szteroidok is. Ez utóbbiak szedése nemcsak toxikus – a májat, a vesét, a szív- és érrendszert rongáló – következményekkel járhat, hanem hormonális mellékhatásokkal is. Ilyenek – többek között – a prosztata megduzzadása, a nemi vágy, illetve a szexuális teljesítőképesség csökkenése, a férfimellek „elnőiesedése”, ami valójában fokozott zsírlerakódásban, valamint az izomzat felpuhulásában is megmutatkozik.

Szintén a férfiúi önbizalmat (és „tetterőt” is) aláaknázó keblesedésre számíthatnak a marihuánát, heroint, illetve alkoholt életvitelszerűen fogyasztó férfiak is.
 
Beletörődés helyett keresd a megoldást!
Erről, az első ránézésre „csak” külső, az esetek többségében esztétikai típusúnak tűnő elváltozásnál is fontos, hogy az érintettek – félretéve szemérem- és önérzetüket – minél előbb forduljanak a háziorvosukhoz, aki különféle szakorvosi vizsgálatokat javasolhat annak kiderítéséhez, mi áll a kóros mellnövekedés mögött.
A diagnózis függvényében kerülhet sor a probléma „megoldására”, vagyis a hatékony terápia alkalmazására.
Amennyiben hormonműködési zavarra vezethető vissza a ginekomasztia, az orvos javasolhatja a lokális vagy szisztémás tesztoszteronkezelést, aminek lényege: a kezelőorvos gyógyszeres terápiával szinten tartja a progeszteron mennyiségét, így előzi meg a tesztoszteron átalakulását, ebből adódóan pedig a mellnagyobbodás kialakulását.
 
Nem elég, hogy csúnya, de veszélyes is lehet
A közhiedelemmel ellentétben nem csak a nőket veszélyeztetheti az emlő rosszindulatú daganatos elváltozása. A mellnagyobbodásban érintett férfiaknál is szóba jöhet a mellrák gyanúja.
Erre utaló jelek lehetnek, ha a két mell alakváltozása (mind formáját, mind nagyságát tekintve) különböző, illetve valamelyik mellbimbó váladékot termel, nyomásérzékeny; a mell felszíne egyenetlen, azaz hepehupás, gödrös; a mellbimbó befelé fordult, kipirosodott, hámlik; a mell bőre nem mozdítható el, a hónaljban nyirokcsomó tapintható, illetve a hónalji göb érzékelhetően növekszik.
Akárcsak a nők, a férfiak esetében is igaz: a korai állapotban felismert daganatos elváltozás jó eséllyel gyógyítható. Ami miatt – az ebben a betegségben érintettek közül – mégis több férfi hal meg mellrákban, mint nő: az erősebb nemhez tartozók tájékozatlansága. Legtöbbjük még mindig abban a tévhitben él, hogy az emlődaganat csak a nőket veszélyezteti. Általában csak a már nagyon zavaró tünetek (emlő- és csontfájdalmak, terjedelmes nyirokmirigycsomók) megjelenésekor, tehát a kór előrehaladott stádiumában fordulnak orvoshoz.
A férfiemlőrák kezelésében a műtét és a sugárkezelés mellett az ösztrogénreceptor gátlásán keresztül ható, a női mellrák gyógyításában is használt tamoxifenes hormonkezelést alkalmazzák. Ezenkívül ma már célzott biológiai terápiák is bevethetők a férfiak emlőrákos megbetegedésekor. A kezelés lényege: a vérellátás gátlásával megakadályozzák a daganat tápanyag- és oxigénellátását, ami a daganat elsorvadásához vagy a továbbterjedés lassulásához vezet.
Mivel az utóbbi negyed évszázadban szerte a világon évről évre növekszik az emlőrákos férfiak száma, indokolt, hogy az erősebb nem képviselői ne az idősödéssel járó „állagromlás” újabb elkeserítő bizonyítékaként tekintsenek elnőiesedett mellükre, hanem szakorvosok segítségével igyekezzenek kideríteni az elváltozás okát és terápiás lehetőségeit.
 
Jó, ha tudod!
• A legújabb kutatások szerint a környezetünkben mind nagyobb mértékben megjelenő xenoösztrogének – vagyis különféle vegyipar termékek (műanyagok és szintetikus szerek) – a táplálékláncból a szervezetünkbe jutva képesek az ösztrogént utánozni, és olyan hatást kifejteni, mint a természetes ösztrogénok. Ezek ma már életünk minden területén jelen vannak, és szerepük lehet abban is, hogy az iparilag fejlett országokban évről évre nő a ginekomasztiában, illetve a mellrákban érintett férfiak száma.
• A többek által kedvelt sör komlótartalma ugyancsak az ösztrogén oldalára billentheti, különösen a változó korú férfiak kényes hormonegyensúlyát.
• Az elmúlt húsz évben körülbelül egyharmadával emelkedett a férfiak emlőrákos eseteinek száma. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletű munkahelyeken (kohászatban, hengerműben, éttermi konyhákban stb.) és a vegyiparban (többek között a parfüm- és szappangyártásban) dolgozó férfiaknak kétszer nagyobb az esélyük az emlőrák kialakulására, mint a szobahőmérsékleten vagy szabad ég alatt dolgozó, illetve vegyszerekkel életvitelszerűen nem érintkező társaiké. Ennek magyarázata, hogy mind az extrém hőkitettség, mind a vegyszerek folyamatos jelenléte károsítja a heréket; ennek hatására emelkedik az ösztrogénszint, így nő az emlőrák kialakulásának kockázata is.
• Texasi kutatók több ezer mellrákos férfit és nőt vizsgálva állapították meg, hogy a férfiaknál gyakran csak időskorban, vagyis többnyire már előrehaladott stádiumban fedezik fel a tumort, így a gyógyulási esélyeik is csekélyek. Ezzel szemben a nőknél – az önvizsgálatnak, a rendszeres szűréseknek köszönhetően – a korán felismert betegségből a legtöbben sikeresen kigyógyulnak.
• Azok a férfiak, akiknek édesanyja vagy édesapja, illetve valamely női oldalági rokona emlőrákban szenvedett, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg maguk is ebben a kórban.
• Az utóbbi években a férfiak plasztikai műtétei folyamatosan megszaporodtak. „Listavezetőnek” számítanak az elnőiesedett, megnagyobbodott mell kisebbítésére irányuló beavatkozások.
 
Forrás: magyarno.com 2014. március 20., 09:05

Javasolt termék: Férfi krém (bőrön át felszívódó tesztoszteron forrás).

 

Termékajánló

Stressz méregtelenítési csomag

Ajánlott a fogyasztása: A mindennapos stressz által terhelt szervezet tisztítására, az idegrendszeri problémák megelőzésére.

Növényi kivonatokat, vitaminokat és információkat tartalmazó...

Procont

A Procont étrend-kiegészítő kapszula egy nemzetközi szabadalom által védett technológiával kinyert biológiai rendszerből származó fehérjét tartalmaz. A hatóanyag mögött álló szabadalom...

Petal Diffuser - Párologtató

PETAL OLAJPÁROLOGTATÓ- Petal Diffuser A doTERRA Petal olajpárologtató egy kis, felhasználóbarát párologtató, mely családjának egészségvédő előnyöket kínál az otthonában.Ajánlott oldalak

Joalis referencia központ Kineziológia
www.egeszsegnevelo.hu

Kézzel faragott rönkházak építése, kivitelezése
www.ronkhazepites.com

Könyvajánló

500 recept candidásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek. Kitűnő receptgyűjtemény és gyakorlati útmutató. A szerző segít megérteni az összefüggéseket a különböző problémák között és ínycsiklandozó ötleteket ad az egészség felé vezető úton.