Mérgező rostok: ijesztő valóság a kínai ruhákról

Tavaly augusztusban ez a szervezet közzétett egy jelentést: “Dirty Laundry 2” “Piszkos Szennyes 2″ címmel, felfedve azokat a mérgező vegyi anyagokat – különösen a nonilfenol etoxilátok (NPE-k), formaldehid, ftalátok, és a brómozott égésgátló jelenlétét a kínai ruházati termékekben.
 
A nonilfenol etoxilátokban (NPE-kben) rejlő veszély
Az NPE-k nonilfenolokká alakulnak, amelyek igen veszélyes toxinok, mégpedig hormonháztartás-romboló tulajdonságokkal. Erről a toxinról bebizonyosodott, hogy a női hormonok működését utánozza, megváltoztathatja a szexuális fejlődést és befolyásolja a reproduktív rendszert. Az NPE-k egyes elemei vettek részt a széles körben elterjedt him európai halak “elnőiesedésé”-ben, és a WWF szerint egyes emlősöknél a hormonális folyamatok teljes zavarát figyelték meg.  Még alacsony szinten is, ez a toxin nagy veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre. Nem véletlen, hogy az NPE-k használata teljesen korlátozott Európában, de nincs ez így Kinában! Ezekről a nonilfenol etoxilátokról azt is kiderítették mát, hogy mosáskor belemosódnak a többi ruhába is, így szennyezve el az esetleges “tiszta” ruhadarabokat is.
 
Formaldehid
Ezt a leggyakrabban holttestek, szervek tartósítására használják a biológusok, de riasztóan sok nagy kínai ruházati lánc is dolgozik vele azért, hogy a portékák frissen, gyűrődés-és penészmentesen érkezzenek meg rendeltetési helyükre, ahol fizikai kinézetük igen fontos lesz.

Nem feltétlenül tudja ezt minden vásárló, ahogy azt sem, hogy a kínai ruhagyártóktól nem követelik meg, hogy a ruhacimkére ráírják a ruha összetételét. Vagyis a gyártók a ruhát úgy is értékesíthetik Magyarországon, hogy cimkéje egy szót sem szól azokról a vegyszerekről, amelyek benne vannak. Az Új-zélandi tesztek 900-szor nagyobb formaldehid szintet fedeztek fel néhány kínai exportban, mint az előírt biztonsági szint.
 
Ftalátok
Elizabeth Salter Green, a CHEM Trust kampány igazgatója, óva int a ftalátoktól, amelyek segítségével egyébként a műanyagot teszik rugalmasabbá és ellenállóbbá. Az ő véleménye a következő: “a ftalátok hormonzavarokhoz kapcsolódnak, mint például csökkent férfi spermaszám, és megtalálhatóak sok új, igen műanyag szagú ruhában és cipőben. Az ilyen ruha és cipő tele van ftaláttal. “A perfluorozott vegyszerek, amelyek lélegző szövetek gyártásánál használatosak, szintén veszélyesek, mert felmozódnak a szervezetben és ismerten rákkeltő hatásúak. A brómozott égésgátló anyaggal kezelt hálóruha, amelyet nagyon széles körben használnak gyermekek hálóruhájának készítéséhez, szintén gondot okoz. Patkányokon végzett kisérletekben mutatták ki, hogy ez az anyag csökkenti az agy kapacitását. ”
 
Bőrünk a legnagyobb szervünk
Minden, amit fogyasztunk, vagy minden amivel érintkezünk – többek között ruhánkból belénk szívódó vegyi anyagok- vagy asszimilálódnak, vagy eliminálódnak a testből. Azok a vegyi mérgek, amelyeknek bőrünket tesszük ki ruhánkon vagy bőrápolónkon át jelentős módon leterhelik testünket.
 
A mai toxikus túlterhelés a tömegek olcsó élelmezésével és ruházásával függ össze
Mialatt egyre inkább kitoljuk testünk tűrőképességének határait, környezetünk egyre toxikusabbá válik. A vám pedig: az egyre több megbetegedés. Környezetünkben ólálkodó mérgező anyagokkal a legtöbben nincsenek is tisztában. A modern háztartási termékek, tisztítószerek, a modern élelmiszer-ellátás, szépségápolási és ruházati termékek pedig bizonyosan nagy szerepet játszanak az emberek mérgezésében.
 
Források:
http://morethanmommies.net/2012/03/lead-exposure-from-childrens-clothing.html
http://www.kare11.com/dontmiss/1025831/387/Investigation-uncovers-formaldehyde-in-baby-clothing
(NaturaHirek.com) Szerző Neo- 2015, január 13. Egészséges élet

Termékajánló

Dottera TerraShield® Spray 30ml

Terra Shield – rovarriasztó illóolaj-keverék Tudományosan (és nem tudományosan is) igazolt rovarriasztó, ami 15 illóolaj koncentrált keveréke, amelyekről tudományosan kimutatták, hogy hatékonyabb a rovarok...

UrinoDren

A vese és a húgyutak normális működéséhez hozzájáruló gyógynövénykészítmény. Ugyanakkor hozzájárul a normális szellemi tevékenységhez is. 

Depresszió 2. méregtelenítési csomag

Ajánlott a fogyasztása: Depressziós problémák esetén

Növényi kivonatokat, vitaminokat és információkat tartalmazó komplex készítményekből készült...Ajánlott oldalak

Joalis referencia központ Kineziológia
www.egeszsegnevelo.hu

Kézzel faragott rönkházak építése, kivitelezése
www.ronkhazepites.com

Könyvajánló

500 recept candidásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek. Kitűnő receptgyűjtemény és gyakorlati útmutató. A szerző segít megérteni az összefüggéseket a különböző problémák között és ínycsiklandozó ötleteket ad az egészség felé vezető úton.