A Fitoterápiáról

Néhány éve már azt tapasztalom, hogy az emberek elunták a sok várakozást az orvosi rendelőkben és egyre inkább megpróbálnak szelíd, természetes gyógymódokhoz nyúlni. Akár az interneten keresgélve, jobb esetben előadásokat hallgatva – Szabó Gyuri bácsi áldásos munkájának köszönhetően egyre többen ismerkednek meg a gyógynövényekkel -, legjobb esetben azonban szakemberhez fordulva.

A betegség annak a folyamatnak az eredménye, amely során a szervezet az egyensúly és harmónia visszaállítására törekszik, vagy legalább megpróbálja a betegség következtében kialakult károsodásokat a lehető legkisebb szinten tartani. Ezért minden beavatkozásnak és kezelésnek elsősorban arra kell törekednie, hogy támogassa a szervezet belső gyógyító erejét.

A gyógynövények terápiás célú felhasználását fitoterápiának nevezzük. Fontos tudni, hogy a gyógynövényekkel elért hatás mindig lassúbb, mint ami szintetikus készítményekkel elérhető, de az eredmény jóval tartósabb és nem okoz mellékhatásokat.

A különböző körülmények között termett majd leszedett gyógynövények hatóanyagtartalma eltérő. Nagyon fontos a gyógyteák elkészítésének módja. Nem mindegy, hogy az adott gyógynövényt hidegen áztatjuk, forrázzuk, vagy főzzük. Valamint az sem, hogy az adott egyénnél esetleg allergiát válthat ki egy-egy keverék. Fontos még a gyógyszerekre gyakorolt kölcsönhatást is figyelembe venni.

A szervezet a kiválasztó szervek segítségével szabadul meg a mérgektől és a különféle bomlástermékektől; a keringésre is figyelmet kell fordítanunk, hogy elősegítsük a vér egyenletes eloszlását a szervezetben. Fontos, hogy ezek a szervek jól működjenek. Az egészség megbomlásához vezet a stressz-hatás, amely nap, mint nap ér minket, felborítva a szervezet természetes erőforrásait. Ilyenkor alkalmazhatunk nyugtató, feszültségoldó, ill. az idegrendszer működését támogató gyógyteákat. Ezek szelíd módon hatnak, de tartós hatás érhető el segítségükkel, felébresztik a szervezet öngyógyító képességét.


Ajánlott oldalak

Joalis referencia központ Kineziológia
www.egeszsegnevelo.hu

Kézzel faragott rönkházak építése, kivitelezése
www.ronkhazepites.com

Könyvajánló

500 recept candidásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek. Kitűnő receptgyűjtemény és gyakorlati útmutató. A szerző segít megérteni az összefüggéseket a különböző problémák között és ínycsiklandozó ötleteket ad az egészség felé vezető úton.