Agytréner: A fény-hang stimuláció

Az élő rendszerek jellegzetes tulajdonsága az ingerelhetőség. Mind a belső, mind a külső környezetből érkező információkat (ingereket) érzékszervekbe csoportosult receptorok fogják fel és alakítják át ingerületté. Az ingerületté alakított információk idegrostokon és a köztük lévő szinapszisokon keresztül a központi idegrendszerbe (KIR) jutva feldolgozásra kerülnek. A KIR által válaszként termelődő hormonok és neurotranszmitterek ezáltal az életfolyamatok szabályozását biztosítják. A természetes meditatív állapotok abból származnak, hogy meghatározott ingerek hatására agyunk az éber állapottól eltérő teljesen más tudatállapotban újraszervezi önmagát. Az ember régóta tapasztalja, hogy a fény és a hang jótékony hatással van szervezetére. A külvilágból érkező ingereket tekintve a leghatékonyabb érzékszervünk a szem és a fül, ezért képes a fény és a hang a legkönnyebben módosítani a tudatállapotot.

A fény 

A fény hatására az örömhormonok és a szerotonin mennyisége megnövekszik, így kedélyállapotunk pozitív irányba változik. A XIX. században a francia pszichológus Pierre Janet (Sigmund Freud tanítója) a párizsi Salpetriere kórház orvosa észrevette, hogy pácienseinél a villogó fény hatására csökkennek a hisztérikus tünetek és növekszik a relaxáció mélysége. Az 1950-es évek elején az ismert neurológus W. Gray Walter - már EEG-t használva - megállapította, hogy a villogó fények hatására megváltozik az egész agykéregben az agyhullám-aktivitás, tehát nemcsak ott, ahol a vizuális központok vannak. 

A hang 

EEG-vel végzett vizsgálatok szerint a ritmikusan vissza-visszatérő hangok megváltoztatják az agy elektromos aktivitását. A modern műszerekkel végzett kísérletek egyértelművé tették, hogy pl. a nagy klasszikusok (pl. Vivaldi, Bach, Händel) művei rendkívül kellemes hatással vannak az agyra, melynek elektrokémiai tevékenysége előnyösen megváltozik a zene hatására.

A fény-hang stimuláció

Relaxáció, meditáció nélkül nem tudjuk megtisztítani magunkat a káros stresszektől, nincs öngyógyítás, önismeret, önfejlesztés.  A fény-hang stimuláció egy passzív relaxációs módszer, amely nagy hatékonysággal segít bárki számára elérni a relaxált állapotot. A módszert agytréning néven több mint 16 éve honosították meg Magyarországon. Hatékonysága az aktív technikákhoz képest közel 95%-os. (Az agytréning/agytréner nevet Csontos Péter és Decker András a Flogiszton Bt. és Agytréner Stúdió alapítói honosították meg, az első fény-hang készüléket 1989-ben hozták be Magyarországra.) 

Jótékony hatásai:

  • Az agy vérellátása akár 28%-kal (Fox, Reichle, 1985.) javul, ezért jobb az oxigén és glükóz kínálat, javítva az idegsejtek anyagcseréjét.
  • Adott agyterületen a megfelelő/kívánt agyhullám aktivitás keletkezik. 
  • Az idegsejtek közötti együttműködés javul, megvalósul az agyféltekék közötti szinkronizáció.
  • Előnyös biokémiai folyamatok zajlanak, mely során a szerotonin, az endorfinok szintje nő, a norepinephrin szintje normalizálódik, míg a plazma kortizol szintje csökken. Frekvencia tartománytól függően a különböző kombinációban termelődő neurotranszmitterek és hormonok, szabályozó szerepük révén az egész szervezet működésére kifejtik jótékony hatásukat.
  • Öngyógyító folyamatokat indítunk el.
  • A tudatban lévő gátlások feloldódnak, csökken a szorongás, félelem, depresszió.
  • Könnyen alszunk el és javulnak alvásfunkcióink, mely során feltöltődünk energiával, és regenerálódunk. 

 


Ajánlott oldalak

Joalis referencia központ Kineziológia
www.egeszsegnevelo.hu

Kézzel faragott rönkházak építése, kivitelezése
www.ronkhazepites.com

Könyvajánló

500 recept candidásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek. Kitűnő receptgyűjtemény és gyakorlati útmutató. A szerző segít megérteni az összefüggéseket a különböző problémák között és ínycsiklandozó ötleteket ad az egészség felé vezető úton.