Bach virágterápia

A Bach virágterápia módszerét dr. Edward Bach angol orvos dolgozta ki az 1930-as években. Bach doktor harmincegy évesen súlyosan megbetegedett, kollégái lemondtak róla, azt tanácsolták neki, hogy utazzon vidékre, tartózkodjon minél többet levegőn.  Ekkor kezdte el tanulmányozni a gyógynövényeket, majd miután önmagán alkalmazta, még tizenkilenc évig élt. 

Elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait. Bach doktor felismerte, hogy a virágok finom rezgésekkel kommunikálnak, s az eszenciák a szervezetbe bekerülve rezonanciába kerülnek a szervekkel, közvetlenül képesek hatni a lelkiállapotra. A Bach virágterápia segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a lelki békét. Egyszerű, szelíd gyógymód, mely a virágok finom rezgéseit felhasználva a szervezet öngyógyító képességét éleszti fel. 

A Bach-virágterápia fő jellemzői:  

- A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni.
- Az ember nemcsak test és lélek, mindenképpen rendelkezik egy transzcendentális résszel is. A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen önmagában hordozza annak lehetőségét.
- Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegű, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe. A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az emberi lélek "diszharmonikus" vagy negatív állapotaira.
- Olyan gyógymód, mely az ember energiarendszerére hat, nem pedig a fizikai testre. dr. Edward Bach a Bach-virágterápia rendszerén belül csak vadon élő növények virágait használta fel az eszenciák készítésére. 
- Az eszenciák előállítása, és használata egyszerű módszerekkel történik. Ilyen módszer a napoztatásos és a forralásos módszer is. Az elkészítési eljárásból fakadóan a Bach-virágterápia eszenciái speciális és mellékhatástól mentes szerek, így nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport sem egyéb allergizáló anyagot.
- A Bach-virágterápia során alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges - a teljes üveg tartalmának egyszerre történő elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnőttek, mind a gyermekek számára biztonságos kezelési módszer.
- A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel.

Dr. Edward Bach felismerte a virágeszenciák érzelmekre és az egészségre gyakorolt hatását, kutatta, hogyan lehetne közvetlenül a lélekre hatni, azt pozitívan befolyásolni. Ha az ember valamilyen negatív lelkiállapottól szenved (például a frusztrált, a dühös, a kimerült, az ingerlékeny vagy a irígy), akkor a Bach-virágterápia eszenciáinak segítségével helyreállíthatja belső egyensúlyát, s így megelőzheti,  komolyabb betegség kialakulását. Ezért a Bach virágcseppek kiválóan alkalmasak  az érzelmi problémák, kibillent lelki egyensúly helyreállítására, de a mindennapi stressz legyőzése érdekében megelőzésként is alkalmazhatók. Az eszenciák használatával a negatív érzelmi állapotok oldódnak, még akkor is, ha hajlamosak vagyunk a ezek szélsőséges előidézésére (pl.: bánat, levertség, szorongás, szégyenlősség, félősség, visszahúzódás, kóros önbizalomhiány stb.).

A Bach-virágterápia módszere lehetőséget teremt az azonos betegségtől szenvedő emberek kezelésének különbözőségére, így a Bach-virágterápia megvalósítja a természetgyógyászat egyik jelentős alapelvét, az egyedi, egyénre szabott kezelést. dr. Edward Bach szerint a lelkiállapotokban megjelenő különbség mutatja, hogy elsősorban a lélek az, amely megbetegszik, tehát azt is kell kezelni. A krónikus betegségben szenvedők például gyakran türelmetlenné, ingerlékennyé és lemondóvá válnak. A virágeszenciák azonban reményt nyújtanak, és nyugalmat biztosítanak, s így beindulhat a gyógyulási folyamat. 

Az Elsősegély-csepp elsősorban vészhelyzetekben, hirtelen jelentkező testi vagy lelki traumák esetén ajánlott, amikor kifejezetten gyors segítségre van szükség. Ez az eszencia rendkívül hatékonyan alkalmazható baleseteknél, a balesetek utáni megrázkódtatás enyhítésére, a műtét utáni regenerálódás gyorsítására, allergiás rohamok vagy hirtelen fellépő fájdalmak (fejfájás, fogfájás, menstruációs panaszok, görcsök) esetén, illetve bármilyen érzelmi trauma kezelésére.

 

A BACH virágterápia alkalmazási lehetőségei

A legújabb kori tudományos kutatások szerint a betegségek multikauzálisak, azaz több tényező együttes jelenléte határozza meg a kialakulásukat. A pszichoszomatika szerint a testi tüneteken túl a lelki állapot is meghatározó, jó példa erre a stressz és annak szervezetre gyakorolt hatása. Dr. Bach felfogása alapján a Bach virágeszenciák az alábbi területeken fejtenek ki kedvező hatást: 

 • A lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása (megelőzés)
 • Lelki stressz helyzetek és életkrízisek akut kezelése
 • Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése
 • Alkati sajátosságok felismerése és korrigálása: a személyiségfejlesztés eszközeként.
 • A Bach virágterápia rendkívül jól kombinálható más hagyományos és természetgyógyászati módszerekkel, mivel a hagyományos gyógyszeres terápiák más szinten hatnak. A sokféle természetes gyógymód közül csak néhányat emelnénk ki.

A gyermekgyógyászat területén is különösen jól használható a Bach virágterápia, több okból is: a gyermekkori panaszok jelentős része részben vagy egészben pszichés panaszokra vezethető vissza (egyes becslések szerint pl. a hasfájások és a fejfájások mintegy 80%-a lelki eredetű), a gyermekek érzelmei jóval egyszerűbbek és könnyebben felismerhetőek, mint a felnőtteké (pl. félelem). A gyermekek gyorsabban reagálnak a kezelésre.

Bach virágterápiával jól enyhíthető gyermekkori panaszok:

 • a félelem;
 • az éjszakai bepisilés;
 • az iskolai beilleszkedési és tanulási problémák;
 • a fájdalmak jelentős része;
 • az allergiás panaszok (asztma, ekcéma);
 • a hiperaktivitás;
 • a túlzott agresszivitás;
 • a serdülőkori krízisek stb.

 A nőgyógyászati panaszok tekintélyes részénél (PMS szindróma, menstruációs fájdalmak, terhességi és szüléssel kapcsolatos problémák, klimaktérium) szintén egyértelmű a pszichés kapcsolat, ezért a Bach virágterápia e területen is jó hatásfokkal használható.

A pszichoterápiás kezelés kezdetén is jól használható a Bach virágterápia, különösen a megrendült személyiség stabilizálására, a terápiára való felkészítésre. Alkalmazható a terápia egyes különösen problematikus vagy gyökeres változást hozó szakaszaiban és a kezelés befejezése után.

A leggyakoribb, Bach virágterápiával jól megtámogatható problémák a következők: 

 • depressziós és depresszió-szerű panaszok;
 • félelmek;
 • fóbiák;
 • szorongások;
 • pszichoszomatikus betegségek.


Ajánlott oldalak

Joalis referencia központ Kineziológia
www.egeszsegnevelo.hu

Kézzel faragott rönkházak építése, kivitelezése
www.ronkhazepites.com

Könyvajánló

500 recept candidásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek. Kitűnő receptgyűjtemény és gyakorlati útmutató. A szerző segít megérteni az összefüggéseket a különböző problémák között és ínycsiklandozó ötleteket ad az egészség felé vezető úton.