Egy kis anatómia

A test vázizom rendszerében fennálló szerkezeti diszharmóniát a Metavitalizáció módszerének segítségével korrigálva a test szerkezetének és vérkeringésének helyreállításával a legtöbb betegség gyógyítható.

A koponyacsontok életünk végéig állandó mozgásban vannak, és kizárólag pathológiás esetben csontosodnak össze, sőt a szabad mozgásuk útjában álló legkisebb blokk is idővel fájdalomhoz és betegségekhez vezet. Ezeknek a blokkoknak az oldása a fejen történő biobalansz kezeléssel megtörténik. Anatómiai vizsgálatok igazolják, hogy az agyat és a gerincvelőt körülölelő háromrétegű hártyarendszer folyamatos ritmikus mozgásban van. Ez a ritmus élesen elkülöníthető a szv vagy a légzés ritmusától. Klinikai vizsgálatok szerint az újszülöttkor elmúltával a koponyacsontok nem egyesülnek szilárdan, hanem életünk során folyamatos, ritmikus mozgásban vannak. Ez teszi lehetővé az agyunkat körülvevő agyi-gerincvelői folyadék termelődése és felszívódása által létrejött nyomásváltozáshoz való térfogati alkalmazkodást, amely a koponyán és a testen is bárhol kitapintható.

A fascia latin eredetű szó, jelentése szalag, kötés. Az emberi test leggyakoribb szövetfélesége a kötőszövet, amelynek egyik fajtája az úgynevezett fascia, ami a teljes testet körülveszi, beburkolja az izmokat és egy „harisnyaként” összefüggő rendszert alkot. Amellett, hogy mindent mindennel összekötve biztosítja a helyes mozgásláncok kialakulását, fontos szerepet játszik a tápanyagellátásban is.

A fascia főbb funkciói: szövetek, szervek „becsomagolása”, védelme és tápanyagellátása, a mozgással járó stresszhatások egyenletes eloszlása a testen belül, az izom védelme a túlnyúlástól és szakadástól, a dinamikus mozgások kivitelezése, a szövetek pozíciójára és helyzetére vonatkozó információk továbbítása az izmok és a központi idegrendszer felé.

Izmok és fascia -  Ha a fasciát említjük, akkor úgynevezett láncolatokban kell gondolkozni: ha egészséges, akkor olyan, mint egy harisnya: akadálymentes mozgást biztosít az általa összefogott dolgoknak (pl. izmok, csontok stb.), ha viszont valamilyen formában „sérült”, akkor feszes és korlátozni fog minket a mozgásban, ami előbb-utóbb fájdalom kialakulásához fog vezetni. A legnagyobb különbség a fascia és az izomszövet között az, hogy az utóbbi sokkal rugalmasabb, ezért összességében a fascia sokkal sérülékenyebb.

Mitől sérül a fascia rugalmassága? A fascia rugalmasságát a benne található kollagén és elasztán biztosítja. Normál körülmények között egy rendszert alkotva biztosítja az akadálytalan, fájdalommentes mozgást, azonban a helytelen használat következtében, vagy annak hiányában ugyanúgy túlterhelődhet, illetve legyengülhet, akár az izomszövet. Ha nem elég rugalmas, a fascia sérül, nem tudja betölteni a funkcióit, a mozgás korlátozódhat és egyes esetekben gátolhatja is azt. Ennek eredményeként túlterhelődik a test, fájdalom alakulhat ki egyes területeken, ami jelentősen korlátozza a mozgás hatékonyságát.

A fascia sérülésének legfőbb okai: egyoldalú mozgások, helytelen testtartás, inaktív életmód, sérülések okozta letapadások, életkor (idősebb korban a szövetek rugalmassága csökken).

Myofasciális fájdalom - A fascia sérüléséből adódó fájdalmat myofasciális fájdalomnak nevezzük, ami sajnos nehezen diagnosztizálható, abból kifolyólag, hogy képalkotó vizsgálatokkal nem mutatható ki elváltozás. További nehézséget okozhat az, hogy a fájdalom távolabbi helyen is jelentkezhet, és kisugárzó tünete lehet, hiszen a fájdalom az adott fascialáncon belül bárhol jelentkezhet. A fascia hatszor annyi receptort tartalmaz, mint az izomorsók, ezért kutatások bizonyítják, hogy a fájdalomérzet jóval inkább a fasciából ered, mint az izomból.

 


Ajánlott oldalak

Joalis referencia központ Kineziológia
www.egeszsegnevelo.hu

Kézzel faragott rönkházak építése, kivitelezése
www.ronkhazepites.com

Könyvajánló

500 recept candidásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek. Kitűnő receptgyűjtemény és gyakorlati útmutató. A szerző segít megérteni az összefüggéseket a különböző problémák között és ínycsiklandozó ötleteket ad az egészség felé vezető úton.