Hogyan, mivel terheljük szervezetünket?

Az emberi szervezet fantasztikusan érzékeny, a legkisebb rezdülésre is reagál. Immunrendszerünk olyan, mint egy jó házőrző kutya, azonnal jelez. Idegrendszerünk, hormonrendszerünk már a legkisebb károsító hatásokra is reagál. Ezért az emberi szervezetbe kívülről bekerülő vagy már lerakódott méreganyagok nagyon hamar befolyásolják működését. 


A kívülről bevitt méreganyagok első és legfontosabb forrásai az élelmiszerek. Rengeteg mű élelmiszert fogyasztunk, amelyek mindenféle ízfokozóval, töltőanyaggal stb. készülnek, sokszor szinte semmiféle természetes anyagot nem tartalmaznak. Csodálkozunk, hogy a szervezetünk egyre ingerültebben reagál, nem tudja bontani a fehérjéket (pl. glutén, kazeint stb.), anyagcserezavart produkál. Tudjuk-e, hogy a gyorséttermekben milyen módon, milyen alapanyagokból készült élelmiszereket fogyasztunk (hisz azt a hamburger alján nem tudják feltüntetni)?  Aztán a gyümölcsök, zöldségek. Csodálatosan mosolygó, hatalmas almák, paprikák, tél közepén pompázó paradicsomok kínálják magukat. Déli gyümölcsök, amelyek érés gátlóval, különféle vegyszerekkel kezeltek, hogy a szállítás és a tárolás során megőrizzék szépségüket.

A kozmetikai ipar sem kíméli a bőrünket, egy sor olyan alapanyaggal (pl. alumínium, propil-alkohol stb.) készített testápolót, arckrémet, tusfürdőt, fogkrémet stb. kínál, amelyek nagyon megterhelik ezt a hatalmas kötőszövetet és immunszervet. A szennyezőanyagok úgy is bejuthatnak testünkbe, hogy belélegezzük őket, mint pl. ólom, vagy akár a régi vízvezetékeinken keresztül is (régi horganyzott, forrasztott vezetékekből – kadmium). Fogtömésekből is folyamatosan a nyálkahártyával érintkezve igen nagy mennyiségű nehézfém terheltség alakulhat ki, amely elsősorban az agyi funkciókat akadályozza. A különböző oltóanyagok vagy maradványaik (higany, formaldehid) hosszú éveken át terhelik a szervezetet, nem kis gondot okozva ezzel, táptalajt teremtve a különböző ízületi megbetegedéseknek. A gyerekkorban elszenvedett bakteriális, vírusos fertőzések gócai gyakran fertőzési gócként elbújnak a szervezetben. 

Szervezetünk csodálatosan összerakott rendszer, pontosan tudja mi a feladata. Elsősorban létfontosságú szerveinket működteti, életben tartani. Működése során a kiválasztott salakanyagot igyekszik minél hatékonyabban kiválasztani, de a túlterheléssel nem, vagy csak nehezen tud lépést tartani. Így a méreganyagokat különböző, kevésbé fontos szervekre vagy helyekre pakolja el, hogy ne legyen útban. Aztán, ahogy egyre csak halmozódik a salak, úgy telik meg a szervezet. Ilyen rejtekhely lehet a nyálka, a kötőszövet, a véralvadékok, zsírmirigyek. Itt a fertőzésből fertőzési góc válik, amely biztonságban meglapulva várja az immunrendszer gyengülését. 


Ajánlott oldalak

Joalis referencia központ Kineziológia
www.egeszsegnevelo.hu

Kézzel faragott rönkházak építése, kivitelezése
www.ronkhazepites.com

Könyvajánló

500 recept candidásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek. Kitűnő receptgyűjtemény és gyakorlati útmutató. A szerző segít megérteni az összefüggéseket a különböző problémák között és ínycsiklandozó ötleteket ad az egészség felé vezető úton.