Mi az a reflexológia?
Hogyan fejti ki hatását?

Testünkben léteznek úgynevezett mikrorendszerek – reflexzónák. Mikrorendszernek nevezzük azokat a területeket, ahol a szervezet visszatükrözi a szervek működési állapotát, az anatómiai rendellenességeket és elváltozásokat, jóval a betegségek megjelenése előtt. A szervezet mindig arra törekszik, hogy ha valamilyen változás történik, azt időben jelezze, ezzel felhívja a figyelmet az aktuális feladatokra, és lehetővé teszi a komolyabb problémák megelőzését. 4 olyan mikroterület van a testen, amelyen a szervezet teljes leképezése látható, ezek: a kéz, a talp, a fül és az írisz. A többi mikroterület (arc, orr, ajkak, fogak, nyelv, has, hát, skalp, Head-zónák) a szervezet részkivetüléseit mutatja.
Ha a szervezet energetikai rendszerében felborul az egyensúly, megszűnik a harmonikus működés, az életenergiák nem tudnak szabadon áramlani, az áramlásban blokkok keletkeznek, akkor előbb-utóbb megjelenik a betegség. Ennek külső (életmód, környezet) és belső (gondolkodás, félelmek, lelki sérülések) okai egyaránt lehetnek. Szervezetünk minden esetben jelez már az első kis egyensúlyzavarnál, de ezekre a jelekre általában nem figyelünk vagy nem is vesszük észre őket. Ha zavar támad a szervezet energetikájában, az hatással van a kiválasztási folyamatokra is, ilyenkor a reflexzónákban a salakanyag különböző elváltozások, lerakódások formájában jelenik meg. Minél nagyobb és tömörebb az elváltozás a zónában, annál gyengébb az adott területhez tartozó szerv vagy szervrendszer, annál régebben áll fenn az egyensúlyzavar. Mivel az egészség megromlása nem egyik pillanatról a másikra történik, ezért az öngyógyító folyamatokra is időt kell szánni. A türelem, kitartás meghozza az eredményt nem csak fizikai, hanem szellemi és lelki szinten is. A reflexzóna masszázs során a felvevő csatornákon keresztül (energiapályák – meridiánok, idegvégződések, elektromos csatornák) a nyomás hatására egyszerű reflexet váltunk ki a belső szervekben. A reflex nem más, mint a nyomás-ingerre adott, akartunktól független ösztönös reakció. Az inger hatására elektrokémiai impulzus jön létre, ami eljut a központi idegrendszerbe és ezzel együtt az adott szervhez. Folyamatosan történik az oda-vissza jelzés addig, amíg az egyensúly helyre nem áll az adott szervben. Egy időben történik a változás a központi idegrendszerben, a vegetatív idegrendszerben és az érintett szervekben. Gyakorlatilag az egész szervezetben rezgésminőség változás jön létre, amelynek eredményeként beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa.

Mi az a reflexológia, hogyan fejti ki hatását?

A reflexológia ősi hagyományokra épülő természetgyógyászati módszer, melynek lényege, hogy a reflexzónákon (pl. a talpon) kifejtett ingerhatás visszahat a szervezet egészére, beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, és így képes visszaállítani az egyensúlyi állapotot, ezáltal a gyógyulást. Egészségünk megőrzésére, betegségek kialakulásának megelőzésére, illetve már kialakult betegségek gyógyítására egyaránt alkalmas szelíd gyógymód, nincsenek káros mellékhatásai, bárkin alkalmazható, korra és nemre való tekintet nélkül.
Két talpunkon megtalálható az összes szervünk kivetülése, a reflex-zónák masszírozásával javul az egyes szervek, így az egész szervezet működése.

A talpreflexológia

- harmonizálja az idegrendszer működését
- beindítja a méregtelenítő folyamatokat
- erősíti az immunrendszert
- harmonizálja a vérkeringést és a nyirokkeringést
- elősegíti a hormonrendszer, az emésztőrendszer és a vizeletkiválasztó rendszer megfelelő működését
- javítja a nemi szervek, a mozgásszervek és az érzékszervek működését
- feszültséget old, ellazít, gyógyítja a testet és a lelket is

A láb reflexzónáinak masszírozásával idegimpulzusokat váltunk ki, melyek a vegetatív idegrendszert érintve áthangolják a belső szervek, izmok, mirigyek működését. A reflexológia módszerével, egyszerű reflexhatás segítségével, az idegvégződések stimulációján át meg lehet szüntetni a szervezetben a kommunikációs akadályokat. Az idegi működés szabályozásában így eredményt érhetünk el. A reflexológia beindítja a méregtelenítő folyamatokat és erősíti az immunrendszert. Az egészségtelen táplálkozás, a káros szenvedélyek, a mozgásszegény életmód, a negatív érzelmi hatások, a stressz következtében a sejtekben és a szövetekben felhalmozódnak a mérgező anyagok, amelyek gátolják az energia szabad áramlását. Normális működés esetén a méreganyagok kiürülnek a méregtelenítő szerveken (máj, emésztőrendszer, vese, tüdő), a testnyílásokon és a bőrön keresztül. Mérgek lehetnek a szervezet által termelt, de kiürülésre nem kerülő biokémiai anyagok (hormonok, húgysavmaradványok, stb.), a testben felhalmozódó kémiai származékok, melyek a környezetből kerülhetnek be (tartósítószerek, színezékanyagok, gyógyszerek, szennyezett levegő), és a negatív gondolatok is. Talpmasszázs során hatunk a méregtelenítő szervekre, jobb lesz a vér- és nyirokkeringés, és fokozódik a méreg- és salakanyagok kiválasztása és kiürülése. A lelki mérgektől a test ellazítása és a pozitív energia bejutása révén szabadulhatunk meg. 

Harmonizálja a vér- és nyirokkeringést – A vérkeringés feladata a sejtek megfelelő oxigén- és tápanyag ellátása, illetve a salakanyagok elszállítása. A rohanó, civilizációs életmód, a helytelen táplálkozás és a stressz hatására a vér pH-ja savas irányba tolódik el, ami az erek beszűküléséhez, az érfalak rugalmatlanná válásához, vérkeringési zavarokhoz és vérnyomásproblémákhoz vezethet. Talpmasszázzsal hosszú távon biztosítani lehet az erek rugalmasságát, a sejtek jó oxigén- és tápanyag ellátását, a méreganyagok gyors elszállítását és kiürülését. Ezen kívül segíthetjük a talpon levő kristályszerű lerakódások, az idegvégződések mentén felhalmozódó képletek fellazítását és kiürülését. A gravitáció is hozzájárul a blokkok kialakulásához, hiszen a láb a keringés egyik végpontját alkotja, itt kell a vérnek legyőznie a nehézségi erő vonzását, és felfelé kell indítani a vért. A rossz cipő, az ülő, mozgásszegény életmód is rontja a láb vérellátását. A nyirokkeringés szervrendszerét a nyirokcsomók és limfatikus szövetek rendszere, valamint a központi és perifériás nyirokszervek alkotják. A nyirokerek a vérerekhez hasonlóan behálózzák egész testünket, fontos szerepet játszanak a méregtelenítésben, a hormonok szállításában, de legfőképpen az immunrendszer naprakész működését segítik elő. Ha a szervezetben lelassul az energiaáramlás és felborul az egyensúly, akkor a nyirokfolyadék megrekedhet, és koncentráltan tárolja a méreganyagokat.

Hormonrendszeri (endokrin-rendszeri) hatás – A hormonrendszer a szervezet kémiai működését szabályozza, a hormonok fontos szerepet játszanak a harmonikus működésben. A hormonokat termelő belső elválasztású mirigyek kölcsönösen hatnak egymásra, ha bármelyik működésében zavar támad, az agyalapi mirigy (hipofízis) hozza létre az egyensúlyt. A hormonrendszer az érzelmeket és a gondolatokat is befolyásolja, ha működése harmonikus, akkor kiegyensúlyozottak vagyunk. Reflexológiával hatni tudunk a hormonrendszer működésére, a masszázs hatására alulműködés esetén fokozódik, túlműködés esetén csökken a kémiai anyagok vérbe jutása. 

 


Ajánlott oldalak

Joalis referencia központ Kineziológia
www.egeszsegnevelo.hu

Kézzel faragott rönkházak építése, kivitelezése
www.ronkhazepites.com

Könyvajánló

500 recept candidásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek. Kitűnő receptgyűjtemény és gyakorlati útmutató. A szerző segít megérteni az összefüggéseket a különböző problémák között és ínycsiklandozó ötleteket ad az egészség felé vezető úton.