Mitől komplex terápia a fitoterápia?

A fitoterápia kialakításánál több szempontot is figyelembe kell venni, ezért komplex terápiának is nevezik. 
   - fontos a páciens teljes megismerése, a betegségekre adott egyéni reakciójának és annak megítélése, 
     hogy a szervezete milyen mértékben képes a harmónia és az egészség helyreállítására
   - egyénre szabott táplálkozási mintát kell kialakítani (dietetikus segítségével)
   - a keringési rendszer megfelelő működésének helyreállítására kell törekedni
   - a méregtelenítést a szervezet teherbíró képességéhez kell alakítani
   - törekedni kell a méreganyagok kizárására a mindennapi életből
   - az idegrendszer megfelelő működését támogatni kell (zene, relaxáció, meditáció)
   - és a hormonális egyensúlyi állapot megteremtését el kell érni. 

Ma már hazánkban mintegy 530 féle gyógynővényt használunk. A fitoterápia korszerű lehetőségei az alkalmazott természettudományok, a kísérleti és a klinikai orvostudomány módszerein alapulnak. A tudósok felfedezték, mennyi értékes összetevő található bennük. A gyógynövényekben koncentrált formában fordulnak elő a másodlagos növényi anyagcseretermékek (mint például a bioflavonoidok, cserzőanyagok és az illóolajok), amelyek sokféle betegségre természetes gyógyírként hatnak pl. légúti, húgyúti, emésztőrendszeri, nőgyógyászati problémáknál, szív és érrendszeri megbetegedéseknél, cukorbaj, magas vérnyomás sikerrel alkalmazható más természetes gyógymóddal összekötve.

Fontos azonban tudnunk, hogy a gyógynövények nem “csodaszerek”, csak helyes indokkal és helyes módszerrel alkalmazva gyógyítanak. Szakszerűtlen használatuk különböző problémákhoz vezethet. Egyes gyógynövények együtt adása pl. fokozhatja, illetve kiolthatja egymás hatását. Tájékoztassa a fitoterapeutát a naponta használatos gyógyszerekről. 

A terapeuta az egészségi állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak figyelembevételével egyénre szabottan tudja tanácsokkal ellátni a gyógynövények felhasználásának módjáról, használatának időtartamáról, a belőlük előállított készítmények hatásairól, és az esetlegesen szedett gyógyszerekkel való kölcsönhatásokról! A növényi részekből készült szerek orvosi felügyelettel, a klasszikus gyógyszeres terápia mellett kiválóan kiegészíthetik az előírt terápiát.Ajánlott oldalak

Joalis referencia központ Kineziológia
www.egeszsegnevelo.hu

Kézzel faragott rönkházak építése, kivitelezése
www.ronkhazepites.com

Könyvajánló

500 recept candidásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek. Kitűnő receptgyűjtemény és gyakorlati útmutató. A szerző segít megérteni az összefüggéseket a különböző problémák között és ínycsiklandozó ötleteket ad az egészség felé vezető úton.