Schüssler-só terápia

Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler terápiája, ami a Schüssler-sók segítségével történik, könnyen használható, mellékhatásoktól mentes gyógymód. Olyan terápia, amely nem csak a már kialakult betegségek kezelésére, de megelőzésre is alkalmas.  Dr. Schüssler rájött arra, hogy sejtjeinknek bizonyos sókra feltétlenül szükségük van a helyes, egészséges működésükhöz. Homeopata orvos lévén ismerte és alkalmazta is a holisztikus szemléletet. Terápiás rendszerében tovább vitte Hahnemann megfigyeléseit. Megfigyelte, hogy a betegségek nem elkülönült szervek, szervrendszerek egyedi elváltozásai, hanem a mai kvantumfizikai szemlélettel megegyezően a panaszok és az elváltozások egymással összefüggést mutatnak. Egy egészséges felnőtt testtömegének mintegy 4%-a ásványi anyagokból áll. Ez önmagában nem tűnik túl soknak, viszont a maradék testtömeg 60-70%-a víz, így már lényegesen nagyobb hangsúlyt kap ez a szám. Attól függően, hogy a szervezetnek milyen mennyiségben van szüksége rájuk, makroelemeknek, illetve mikroelemeknek (nyomelemeknek) nevezzük őket. A makroelemek csoportjába tartozó ásványi anyagokból napi több gramm, vagy több száz milligramm, míg a mikroelemekből pár milligramm, vagy mikrogramm is elégséges.

Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezetben. Hogy melyik ásványi anyagra milyen mennyiségben van szüksége a szervezetnek, azt az illető életkora, neme, egészségi állapota, és a fizikai aktivitása is befolyásolja. Ha kevesebb ásványi anyag kerül a szervezetbe, vagy zavart szenved felszívódása, beépülése, az különböző betegségek kialakulásához vezet. Ezen kényes egyensúly kialakításában lehetnek segítségünkre a Schüssler-sók, melyek irányt mutatnak szervezetünknek.

Mik azok a Schüssler-sók, előállítási módjuk

Dr. Schüssler  azt vizsgálta, hogy milyen ásványi sók fordulnak elő a testben, majd azt, hogy a különböző szervekre ásványisó-összetételük mennyiben jellemző. Vizsgálatai során kiemelte, hogy az izomzat túlnyomórészt magnézium-foszfátot, a nyálkahártyák kálium-kloridot, a csontszövet például kálium-foszfátot tartalmaz nagyobb mennyiségben. Első terápiás kísérlete során az izomgörcsre alkalmazott Magnesium phosphoricummal pár percen belül szüntette meg a beteg görcseit. Az 1800-as években tomboló járványok során is sikerrel alkalmazta új terápiás módszereit. Egy oldenburgi diftériajárvány esetén például több mint ezer gyermeket gyógyított meg Kálium chloratummal miközben korának orvosai a legtöbb esetben tehetetlenül nézték a gyermekek halálát. Kutatásai alapján Schüssler 12 ásványi sót állított terápiás rendszerének középpontjába.  Schüssler terápiája ugyanolyan időszerű, mint leírásakor, hiszen a célunk továbbra is a betegségek megelőzése, illetve a mellékhatások nélküli teljes gyógyulás. A Schüssler-sókat a Német Homeopátiás Gyógyszerkönyvben (HAB) leírtaknak megfelelően állítják elő. Ez annyit jelent, hogy a kiindulási ásványi anyagot a homeopátiás gyógyszerkészítés szabályainak megfelelően hígítási és dinamizálási folyamatnak vetik alá. A hígítás foka az ásványi só neve mellett található betű és szám jelzi. Magyarországon D6-os és D12-es erősségű Schüssler-sók szerezhetők be.  A Schüssler-sók előállítása napjainkban standardizált gyógyszergyári körülmények között történik, a gyógyszerkönyvben leírtaknak megfelelően. Hazánkban a gyógyszerekhez hasonlóan az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) törzskönyvezi őket, és recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Egyéb alternatív gyógymódokhoz hasonlóan mindenképpen figyeljünk arra, hogy csak megbízható forrásból, azaz patikában vásároljunk Schüssler-sókat,illetve ellenőrizzük le, hogy a csomagoláson szerepel-e a hivatalos OGYI szám.

Homeopátia, ásványi só, vagy valami más?

A Schüssler-sók homeopátiás formában előállított ásványi sók. Schüssler-sót alkalmazva azt az információt visszük be a szervezetbe, amelyből tudni fogja, hogy mit kell tennie az adott hiányállapot rendezésére. A megfelelő felszívódási és beépülési folyamatokat irányítják az ideális sejtműködés mellet. Ennek megfelelően a Schüssler-sók nem szubsztitúciós, azaz helyettesítő terápiát folytatnak, hanem ingerterápiaként irányt mutatnak szervezetünknek a kóros folyamat rendezésére. A Schüssler-só ásványi sóból készül, de homeopátiás módon. Akkor a Schüssler-sók most ásványi sók, vagy homeopátiás gyógyszerek? Homeopátiás gyógyszerválasztásnál általában a hasonlósági szabályt követjük, míg Schüssler-sót a legtöbb esetben vagy egy jellemző tünet (pl. fehér, nyúlós orrváladék- Kálium chloratum), vagy bevált indikáció, vagy arcdiagnosztikai jelek alapján választunk. Ugyanakkor sok esetben a három terápiás lehetőség: - ásványi anyag, homeopátia, Schüssler-só - jól kiegészíti egymást. Például fokozott görcsre való hajlam esetén kismamáknál a megfelelő Schüssler-só (Magnesium phosphoricum) alkalmazása mellett hagyományos magnéziumkészítményt is alkalmazhatunk.

A Schüssler-sók használata

A Schüssler-sók a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért a tablettákat szopogatni kell, vagy nyelv alá helyezve megvárni, míg szétesnek. Csecsemőknek ugyanakkor vízben oldva javasolt a Schüssler-sók beadása. Bevétel előtt és után minimum 20 percig érvényes a „semmit a szájba szabály", azaz ezen idő alatt ne étkezzünk, ne igyunk (víz kivételével). A kezelés alatt ne használjunk erős mentolos termékeket (fogkrém, rágógumi), és az eukaliptusz külsődleges alkalmazását (krémek, olajok) is kerüljük.  A kezelés alatt nem szükséges a kávé teljes elhagyása, napi két kávé nem csökkenti hatásukat. A Schüssler-sókat a homeopátiás szerekhez hasonlóan a teljes hatékonyság megőrzése érdekében tartsuk távol az erős sugárzásoktól, pl. mobiltelefontól. A reptéren alkalmazott rövid átvilágítás nem károsítja őket. A legbiztonságosabb, ha homeopátiás gyógyszertartóban (rézszálas tasak) tartjuk őket, mert így nem kell külön figyelnünk, hogy hol tároljuk gyógyszereinket. Gyakran felmerülő kérdés, hogy több só egyidejű hiánya esetén maximum hány só szedhető egy időben. Maximum 4 só együttes alkalmazása javasolható. Krónikus kezelés esetén bevett gyakorlat több szer idejű adásakor, hogy két napra csoportosítjuk a Schüssler-sókat, és váltogatjuk beszedésüket. Azaz pl. ha visszeres panaszokra Silicea D12. és Calcium fluoratum D12 kerül alkalmazásra, és mellette májfoltok miatt Kalium sulfuricum D6-ot szedünk, abban az esetben lehetséges megoldás, hogy az egyik nap egy időben 3 x 1 Silicea, és 3 x 1 Calcium fluoratum kerül bevételre (D12-esek) míg a másik nap a Kálium sulfuricum D6-ból 3 x 1 tablettát szopogatunk el. A kétféle napot váltogatjuk a kezelés során, általában két-három hónapig. Azonos erősségű (potenciájú) Schüssler-sók egyszerre is bevehetők, vagyis az egyszerűség kedvéért krónikus kezelés esetén az eltérő erősségű Schüssler-sókat célszerű két külön napra csoportosítani.

A Schüssler-sók adagolása

A gyógyszerbevétel megkönnyítésére került bevezetésre a vízben oldott forma, amely során a napi Schüssler-só adag 1,5 liter buborékmentes ásványvízben, vagy csapvízben kerül feloldásra. Az így készített gyógyszeres vízzel nincs más leendő, csak el kell fogyasztani a nap végéig. Ebben az esetben tehát nem szükséges a megfelelő időintervallumok kivárása, mégis elérjük a kívánt terápiás hatást. Egyszerre több Schüssler-sót is tehetünk a vízbe, azonban a Schüssler-sós víz elkészítésénél hasonló szabályokat kövessünk, mint a Schüssler-sók alkalmazási szabályainál leirt napi bontás. (Több Schüssler-só alkalmazása eseten két napra osztjuk el a tablettákat, és váltogatjuk a két napot.)

Akut esetben a panaszok hirtelen jelentkezésekor, pl. induló megfázásnál a Nr. 3-as Ferrum phosphoricumból az első két órában gyakoribb gyógyszerszedés ajánlott, azaz negyedóránként egy tabletta elszopogatása javasolt, majd 3 x 1 tabletta szedésére térjünk át. Ha a terápia során változnak a tünetek, melyek inkább egy másik sóra válnak jellemzővé, akkor térjünk át a megfelelő Schüssler-só adására. Akut esetben addig kell alkalmazni a Schüssler-sót, amíg a tünetek jelen vannak, azonban 1-3 napon belül mindenképpen pozitív hatást kell észlelni megfelelő Schüssler-só szedése esetén. Ettől eltérő lehet a Nr. 7-es Magnesium phosphoricum adagolása, ahol görcs eseten forró hetes formula alkalmazása javasolt (lásd a Magnesium phosphoricumnál). 

Krónikus esetekben vagy hiányállapot kezelése kapcsán legalább 2-3 hónapig tartó Schüssler-só-szedésre van szükség. Ha a tünetek javulnak, de még további kezelés szükséges, akkor 1 hónapos szünet után a kúra bátran megismételhető. Ha krónikus esetben intenzív, erőteljes tünetekre adunk Schüssler-sót, abban az esetben a napi három tablettát 6 tablettára emelhetjük.

Csecsemők esetében a Schüssler-sók vízben oldva adhatók. Több protokoll is ismert. Lehetséges, hogy fél deci vízben feloldunk egy tablettát. Egyszeri adag egy teáskanál. Az adagolás gyakorisága megegyezik a felnőtt adagolásnak leírtakkal. 2 éves kor után 2 tabletta feloldását javaslóm, 3 éves kor után pedig 3 tabletta tehető a vízbe. Ezt követően a gyermekek már szívesen elszopogatják a Schüssler-sókat. és nyugodtan követhetjük a felnőtteknél leírt adagolási formulát.

Milyen betegségek esetén javasolhatók a Schüssler-sók?

Schüssler-sók segítségével egyfelől kezelhetünk akut, azaz hirtelen fellépő betegségeket (pl. influenza, vesegörcs, lumbágó). Ilyenkor az akut kezelésre vonatkozó adagolási sémát érdemes használni. Másfelől jó alkalmazhatók krónikus, régebb óta fennálló betegségek esetén is. (pl. ízületi panaszok, visszér), ilyenkor pedig a krónikus adagolási sémát alkalmazzuk. Kiemelten fontos a krónikus hiányállapotok kezelése, mely egyúttal alkalmas lehet bizonyos betegségek megelőzésére is. A megfelelő Schüssler-sót a terápiás összefoglaló, egy-egy jellemző tünet (pl. görcs esetén Magnézium phosphoricum) vagy Joalis állapotfelmérés alapján találhatjuk meg.

Kik nem alkalmazhatnak Schüssler-sókat?

Erős laktózérzékenység esetén jellemző gastrointestinalis tünetek jelentkezhetnek, illetve Silicea nem alkalmazható, ha idegen test van a szervezetben.  Ha mégis nem várt tünetek jelentkeznek, abban az esetben érdemes más hatások, pl. szokatlan étel, erős front, stressz stb. után kutatni. Ritkán kell kezdeti rosszabbodás lehetőségével számolni, maximum az esetek 1%-ában. Megfigyelések szerint kezdeti rosszabbodás inkább azokban az esetekben fordul elő, ahol a beteg homeopátiás alkati szere és az alkalmazott Schüssler-só vagy nagyon közel állnak egymáshoz, vagy pont azonosak. A Schüssler-sók alkalmazásánál nincs se alsó, se felső korhatár. Mindössze két dolgot kell tisztázni, mielőtt elkezdenénk a terápiát: fennáll-e laktózintolerancia, van-e idegen test a szervezetben? A Schüssler-sók kis mennyiségű laktózt tartalmaznak, így erőteljes laktózérzékenység esetén nem alkalmazhatók. Ha  valakinél csak a tej ivása vált ki panaszokat, de nem szükséges figyelnie, hogy egyéb ételek (pl. kekszféleségek) tartalmaznak-e laktózt, akkor abban az esetben a Schüssler-sók alkalmazása sem fog problémát jelenteni számára. Ilyenkor azonban inkább a vízben oldott formulát érdemes követni. 

A Nr. 11-es számú Silicea közismert tulajdonsága, hogy kilöki a szervezetből az idegen testeket, ezért ne alkalmazzuk, ha a szervezetünkben valamilyen idegen anyag található. Leggyakrabban traumatológiai műtétek utáni csavarok, lemezek, pacemaker, fogamzásgátló spirál, esztétikai implantátumok (pl. mell-), fogimplantátum fordulhat elő. Ezt a hatását azonban javunkra is fordíthatjuk bizonyos esetekben, pl. ha kis üvegszilánkot, vagy kisebb tüskét akarunk eltávolítani bőrünkből.

Schüssler-sók a házi patikában

A Schüssler-sók széles körű elterjedésüket hatékonyságuknak és egyszerű alkalmazási módjuknak köszönhetik. Mindamellett egyre többen keresnek természetes alternatívákat az egyes tünetek, betegségek, kezelésére-gyógyítására. Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy a Schüssler-sók szerepet játszhatnak bizonyos népbetegségnek számító kórképek (pl. érelmeszesedés, csontritkulás) megelőzésében, hiszen köztudott, hogy mindig egyszerűbb megelőzni egy adott betegséget, mint kezelni azt. A Schüssler-sók a házi patika alappillérét képezhetik, mivel a legtöbb, hétköznapokban előforduló megbetegedés esetén hatékony segítséget nyújtanak, emellett csak 12 készítményből álló rendszert kell megismernünk alkalmazásához. 

– Nr. 1. Calcium fluoratum a kötőszövetek gumija
– Nr. 2. Calcium phosphoricum a csontok és fogak sója
– Nr. 3. Ferrum phosphoricum elsősegélyszer
– Nr. 4 Kálium chloratum a nyálkahártyák és a savós hártyák sója
– Nr. 5. Kálium phosphoricum természetes antidepresszáns, az agy energiaforrása
– Nr. 6. Kálium sulfuricum a méregtelenítés sója
– Nr. 7. Magnesium phosphoricum a nagy görcsszer
– Nr. 8. Nátrium chloratum a só-víz háztartás sója
– Nr. 9. Nátrium phosphoricum az elsavasodás megakadályozója
– Nr. 10. Nátrium sulfuricum a természetes vízhajtó
– Nr. 11. Silicea a prevenció és a szépség sója
– Nr. 12. Calcium sulfuricum az elhúzódó gennyes folyamatok sója 

Schüssler-féle krémek

A Schüssler-sók nem csak tabletta, hanem krém formálóban is alkalmazhatók. Közismert homeopátiás szabály, hogy a gyógyulási folyamat felülről lefelé, belülről kifelé, és időben visszafelé zajlik, azaz a legrégebbi tünet jelentkezik először. Szervezetünk először mindig az élet szempontjából fontosabb szervrendszereket (pl. keringés, légzés) részesíti előnyben. Ennek megfelelően a bőrben, illetve bőrfelszínhez közel zajló folyamatok utolsóként kerülnek regenerálásra. Azaz hiába kezdünk el például a bőrünk korai öregedése miatt Siliceat és Calcium fluoratumot alkalmazni, szervezetünk először nagyobb ereink és belső szerveink hiánypótlását végzi el, ezt követően kerül csak sor a bőrünkre. Több hónapos alkalmazásuk során ugyanis a Schüssler-krémek úgy viselkednek, mint a bőr tanítói: megmutatják, hogy a megfelelő hiányállapotokat hogyan tudja bőrünk önerejéből rendezni. Hagyományos kozmetikumokat használva csupán tüneti szinten közelítjük meg a problémákat, nem magát a kiváltó okot kezeljük.


Ajánlott oldalak

Joalis referencia központ Kineziológia
www.egeszsegnevelo.hu

Kézzel faragott rönkházak építése, kivitelezése
www.ronkhazepites.com

Könyvajánló

500 recept candidásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek. Kitűnő receptgyűjtemény és gyakorlati útmutató. A szerző segít megérteni az összefüggéseket a különböző problémák között és ínycsiklandozó ötleteket ad az egészség felé vezető úton.